[...] Jeszcze nic takiego się nie stanie, gdy biegacz mający 8-10% tkanki tłuszczowej sięgnie po słodką przekąskę, szczególnie po biegu wykorzystującym procesy tlenowe lub beztlenowe. Np. po 4-5 minutach biegu 70-80% energii pochodzi z procesów tlenowych, a 20-30% z beztlenowych; po 30 minutach treningu już 95-97% energii pochodzi z procesów [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest bardzo różny, ciężko wybrać taki, który można byłoby spożywać w naszej diecie bez obaw. Natomiast uważam, że takim produktem może być jogurt pitny z firmy Zott, naturalny, który w składzie nie zawiera zbędnych substancji. Jeśli mamy ochotę, zawsze [...]
[...] W związku z tym jest szeroko stosowana w żywności podczas przygotowywania owoców w puszkach, dżemów, cukierków w postaci pasty, ciast, proszku do napojów i napojów bezalkoholowych. Z czasem powstał poważny problem. W największej mierze wynika on ze zwiększonej konsumpcji cukru białego, brązowego, miodu czy też syropu [...]
[...] zakończeń nerwowych oraz rdzenia nadnerczy. Długotrwała redukcja pociąga za sobą głębsze zmiany w funkcjonowaniu układu hormonalnego. Czy da się zrzucić zbędne kilogramy bez stosowania deficytu kalorycznego? Czy nadczynność tarczycy pozwala pozbywać się tkanki tłuszczowej? A po co zwalczać nadczynność tarczycy? Czy cardio jest receptą na [...]
[...] szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce (kasza gryczana, pęczak, makaron razowy, ryż brązowy itd.). Gdy glukoza jest podawana bez fruktozy, uzupełnia glikogen wątrobowy w tempie 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i fruktozę tempo wynosi ~7.3 g glikogenu wątrobowego / h. Jeśli chodzi o glikogen [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] po treningu, oczywiście w rozsądnej ilości. Jeśli chodzi o skład, polecam skosztować żelków z firmy Veri Beri, które mają przejrzysty skład, z naturalnymi składnikami, bez zbędnych dodatków. Ponadto nie zawierają dodatkowego udziału cukru, co jest wielkim plusem. Żelki z firmy Bio Planet również polecam, ze względu na skład oraz bardzo [...]
[...] mężczyzn wzrósł z 20,0% do 24,2%, a wśród kobiet z 22,3% do 23,4%. Dlaczego tyję?! Współczesny problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
[...] oszukany”) stanowiący odskocznię od typowej diety kulturystycznej. Teraz przeciętny zjadacz kreatyny pomyśli, że przecież ja też mogę postępować podobnie bez uszczerbku na zdrowiu. To mylące. Problem z funkcjonowaniem organizmu polega na tym, iż posiada on ogromne rezerwy czynnościowe (szczególnie wątroba czy nerki). Możesz [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych [...]
[...] się i zachowań kompensacyjnych u 74% pacjentek z zaburzeniami jedzenia. Są to takie doznania, jak: wyłączenie uwagi w czasie słuchania innych, „zapatrzenie się” w przestrzeń bez świadomości upływającego czasu, pogrążenie w fantazjach z poczuciem ich realności, głośne mówienie do siebie. Podobnie nie wiadomo, czy ortoreksja (nadmierne zwracanie [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
[...] kcal dziennie, 26% białka, 38% węglowodanów, 36% tłuszczów: Osoby z zaburzeniami metabolicznymi (NAFLD) pozbyły się 5 kg masy ciała (w tym 2,1 kg tłuszczu) Osoby zdrowsze (bez NAFLD) pozbyły się 3,1 kg tłuszczu. Wydaje się więc, iż klasyczna dieta jest nieco skuteczniejsza, jeśli ktoś nie ma NAFLD, a dostarczająca mniej węglowodanów i więcej [...]